Kafka, la muñeca viajera (2010)

MADRID: TEATRO LARA “KAFKA, LA MUÑECA VIAJERA”

Partim de la idea de que crear i produir teatre infantil és fonamental per a l’educació dels nens així com per augmentar els espectadors futurs o la gent que es dediquen a aquesta professió. Creiem que ha de ser part imprescindible de la proposta cultural, tant dels espais escènics com dels col·legis. Per a això proposem l’adaptació teatral de “Kafka i la nina viatgera”, llibre escrit per Jordi Sierra i Fabra que ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i que han llegit milers de nens al nostre país.

Es tracta d’una història que reuneix el que, des del nostre punt de vista, ha de ser l’ingredient bàsic per a qualsevol bon argument: té emoció, utilitza un llenguatge comprensible per als nens i obre una porta a la imaginació alhora que idea un mecanisme interactiu en què el paper i el llapis es converteixen en protagonistes.

Ara que ja ningú escriu cartes, els nostres fills ho faran, els ensenyarem a posar un segell a la seva pròpia història. Un any abans de morir, Franz Kafka va viure una experiència insòlita. Passejant per un parc de Berlí , va trobar una nena plorant desconsolada: havia perdut la seva nina. Per calmar la petita, Kafka es va inventar una peculiar història: la nina no s’havia perdut, s’havia anat de viatge i ell, convertit en un improvisat carter de nines, tenia una carta que li duria al dia següent.

Aquella nit Kafka va escriure la primera de les moltes cartes que, durant tres setmanes, va lliurar a la nena puntualment, narrant les peripècies de l’extraordinària nina des de tots els racons del món. Mai no es van trobar ni les cartes ni la nena que les va rebre.

Amb la versió teatral tornarem a viure les aventures de l’extraordinària nina viatgera de la mà d’un actor, una nena i un músic.

Si el teatre, igual que la literatura o la música, és un joc de ficció, perquè no proposar-li al petit espectador que participi en la creació d’una història de manera activa? Al final de l’obra es repartirà entre els nens un sobre i un paper perquè ells mateixos puguin escriure un capítol més de la nina viatgera i enviar-lo al teatre. Amb aquest material es crearà un text canviant, en el qual s’afegiran les històries dels seus principals protagonistes: els nens.

Direcció i versió: Ayanta Barilli

Repartiment:

Caterina Mengs

Mario Prennushi

 

Escenografia i Vestuari: Ricardo Sánchez Cuerda

Il·luminació: Miguel Zabaleta

Música: Ángel Ramos

Cap de premsa: María Díaz

Producció executiva: Eva Paniagua

Producció:  Bombonera

Distribució: Graciela Huesca y Carmen García